Tijdens de feest maanden hebben veel honden en katten (maar ook andere dieren) last van de harde knallen van vuurwerk en carbid schieten.

                                                                                               Wat kunnen we doen om ze te helpen?

Algemeen

Tijdens de vuurwerk periode is het verstandig bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Laat uw huisdier chippen en vergeet niet de chip te registreren! Mocht het dier kwijt raken dan weet men u in ieder geval te vinden als de hond gevonden is en de chip is afgelezen.
  • Honden aangelijnd uitlaten.
  • Tijdens deze periode opletten met open ramen en deuren, zeker tijdens oud en nieuw
  • Zeker tijdens de jaarwisseling gordijnen dicht en muziek opzetten; Katten in een rustige ruimte met kattenbak en voeding. Honden ruim van te voren uitlaten.

Veelal zitten eigenaren met een groot acuut probleem tijdens de feestmaand. Als dierenarts ben je dan eigenlijk redelijk beperkt in het aantal opties:

Medicinaal zijn er dan slechts 2 geregistreerde middelen voor acute angst en acute stress als gevolg van geluid:

  • Sileo => Sileo heeft als werkzame stof dexmedetomidine. Deze stof is een sedatie (verdovend) middel dat in injectievorm gebruikt wordt bij het verdoven van dieren. Sileo is geregistreerd voor honden en word in de vorm van een gel aangeboden. Het is de bedoeling dat het mondslijmvlies van de hond wordt ingesmeerd op het moment dat de hond angstig is. Het werkt na 15 min tot ongeveer een uur en elke 2 a 3 uur kan dit herhaald worden indien nodig met een maximum van 5 keer toedienen. Voor honden met hart-, nier- en leverproblemen wordt gebruik van dit middel afgeraden en ook indien er overgevoeligheidsreacties optreden.
  • Pexion => Pexion is een middel tegen epilepsie en geregistreerd voor honden. Het wordt 2 maal daags gebruikt in tabletvorm met als werkzame stof imepitoin. Het is belangrijk om 2 dagen vóór de verwachte angst (bijvoorbeeld oudjaarsavond) te starten met Pexion omdat het 2 dagen duurt voor het maximale effect is bereikt.

 

Er zijn voor vuurwerkangst dus géén erkende geneesmiddelen voor katten beschikbaar. Bij katten (maar ook bij honden) zou er nagedacht kunnen worden over de inzet van Voedingssupplementen. Hiervoor zijn er de volgende middelen beschikbaar:

  • Zylkène => De werkzame stof is casozepine. Het word 1 keer daags in tabletvorm gegeven en kan aan honden en katten worden toegediend. In acute situaties kan het middel 1 à 2 dagen van tevoren worden gestart en gedurende de de hele stress periode worden gegeven.
  • Telizen => De werkzame stof is L-Theaninen. Het wordt 2 keer daags in tabletvorm gegeven en kan aan honden en katten worden toegediend. Het is raadzaam 1 maand van tevoren te starten en gedurende 2 maanden te blijven geven. In de praktijk betekent dat, dat eind november/ begin december met de Telizen gestart wordt voor het beste resultaat gedurende oud en nieuw.

 

Andere mogelijkheid, voor zowel honden als katten is de Bach Bloesem voor dieren. Dit is er in druppel of in spray vorm

 

Voeding is een andere ondersteunende maatregel, maar hier moet je wel 2 tot 4 weken van tevoren mee beginnen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Royal Canin Calm Diet (voor zowel honden als katten) of Hills C/D Antistress (bij katten).

 

Gedragsbegeleiding om de hond beter om te leren gaan met angstige situaties in het algemeen en harde geluiden in het bijzonder. In de praktijk zal dit vooral bij honden een optie kunnen zijn. Wel is het zaak hier vroeg mee te beginnen (1 a 2 maanden van tevoren). Al of niet in combinatie met psychofarmaca (bijv. Clomicalm) en geluidsfragmenten/ DVD's kan de hond langzaam gewend worden aan steeds zwaardere geluidsprikkels.

 

Vragen? Neem contact op met Monique en Tom via het formulier of bel 0634925187