Gedragsbegeleiding Hond en Kat

Eigenlijk is het zo dat iedere diersoort 'soorteigen gedrag' vertoont. Gedrag dus dat nodig is om als soort in de natuur te overleven. Nu is het wel zo dat onze honden en katten wel in enige mate zijn aangepast aan hun leven als huisdier, maar de basis van hun gedrag blijft aanwezig. Dit natuurlijke gedrag kan door eigenaren, als het niet in goede banen geleid wordt, als enorm hinderlijk worden ervaren.

Honden

In onze maatschappij worden er hoge eisen gesteld aan het gedrag van onze honden. Op veel plaatsen is het verplicht de hond aangelijnd te houden. Het lijkt tegenstrijdig maar dit levert vaak al de nodige problemen op. Veel baasjes weten bijvoorbeeld te vertellen dat als de hond los loopt alles redelijk soepel verloopt, maar als de hond aangelijnd is het erg moeilijk kan zijn andere honden te passeren. Het concentreren van honden in uitlaatgebieden en (omheinde) veldjes doet een enorm beroep op de sociale vaardigheden van onze honden.

Opvoeding is de eerste stap bij het voorkomen van problemen. Binnen Tom's Animals is jarenlange kennis aanwezig om mensen handvatten te bieden om hun hond zo goed mogelijk te begeleiden. Dit doen wij onder andere in onze hondenschool bij HSV Nijkerk (hsvnijkerk.com) maar ook op locatie. Bij oudere honden met gedrag dat als problematisch wordt ervaren kan gedragsbegeleiding worden ingezet, waarbij een plan wordt gemaakt aangepast voor de individuele combinatie van baas(jes) en hond.

 

 

Katten

Het gedrag van katten is veel minder flexibel dan dat van honden. Ze staan veel dichter bij hun 'roots'. Dit maakt dat ze erg slecht om kunnen gaan met verandering en dat ook veel moeilijker laten zien. Het gedrag van katten is voor veel mensen vaak minder duidelijk dan dat van honden. Binnen Tom's Animals hebben we kattengedragstherapeut Monique die al jaren, via Praktijk Kattenwijsheid (kattenwijsheid.nl) kat en mens helpt met problemen als onzindelijkheid, agressie, angst, krabben op ongewenste plaatsen en nog veel meer.