Bijzondere dieren, bijzondere patiënten
Binnen de diergeneeskunde zijn de 'Bijzondere Dieren' alle dieren die niet onder de huisdieren vallen. Het gaat dus om (exotische) vogels, knaagdieren, konijnen, fretten, reptielen, vissen, parkdieren en wilde dieren. Al deze dieren hebben hun eigen anatomie, behoeften en specifieke aandoeningen en het behandelen van deze dieren is dan ook een vak apart. Vaak is de basis van het behandelen een aanpassing in de huisvesting, voeding en verzorging omdat dat vaak (mede) de grondslag vormt voor het optreden van ziekte.
Tijdens het consult zal dan ook, naast een algemeen onderzoek, ook ingegaan worden op huisvesting, substraat, temperatuur, luchtvochtigheid, bezetting (aantal dieren in het verblijf) en nog veel meer.
Ontlastingsonderzoek zal, in tegenstelling tot bij huisdieren, eigenlijk standaard uitgevoerd worden tijdens een eerste consult. Het is dan ook geadviseerd dit mee te nemen.
Voeding
Veelal ligt een deficiënt, dieet aan de basis van het ontstaan van problemen. Denk hierbij aan calcium gebrek bij reptielen en vogels (zoals de Grijze Roodstaart papegaai), maar ook gebrek aan ruw vezel bij konijnen.
Huisvesting
Met name bij reptielen en amfibieën speelt huisvesting een doorslaggevende rol: een temperatuur binnen de optimale range, de juiste luchtvochtigheid, daglengte (aantal uur licht) of de aanwezigheid van UV zijn belangrijke parameters.
Soms kan het nodig zijn een hok bezoek in te plannen om de situatie goed te kunnen beoordelen. Denk hierbij aan het hok van postduiven of de kweek omstandigheden binnen een vogelcollectie.
Verzorging
Dagelijkse hygiëne, bijhouden van de eetlust en het beoordelen van de kwaliteit van de ontlasting zijn zaken die extra aandacht verdienen. Dat dit in de praktijk soms niet meevalt laten de soms erg smerige kooien/ verblijven zien die ik tegenkom.
Vragen? Neem contact op met Monique en Tom via het formulier of bel 0634925187