Sportdierenarts: sport- en Werkhonden, maar ook huishonden kunnen er baat bij hebben

Naast diergeneeskunde is het werken met honden iets waar ik mij al jaren mee bezig houd. Vroeger hield iedereen zich vooral bezig met óf een hond de oefening wel of niet uitvoert. Als de hond weigerde werden ze bestempeld als ongehoorzaam of koppig. Vaak met correcties tot gevolg.

Door de jaren heen, kijkend naar de eisen die aan de honden worden gesteld bij de verschillende werkzaamheden, ben ik meer en meer tot de conclusie gekomen dat naast de gewone training ook de lichamelijke training de nodige aandacht verdient.

Vanuit de paardensport was ik al bekend met het fenomeen 'recht richten van het paard' en 'gymnastiseren' . Eigenlijk wonderlijk dat hier in de hondensport eigenlijk pas de laatste jaren aandacht aan besteed wordt. De lichamelijke training van honden is feitelijk, naast de opvoeding en werktraining, niet minder belangrijk.

 

Simpele gewoontes zoals een hond altijd links laten volgen kunnen ervoor zorgen dat de hond zich niet evenwichtig ontwikkelt. Daarnaast speelt de bouw van een hond een enorme rol; het verschil tussen een showlijn en een werklijn binnen hetzelfde ras is hierbij opvallend.

De belasting in de vaak explosieve sporten als agility, frisbee of pakwerk is niet hetzelfde als de belasting bij duursporten als sledehondenwerk of speuren.

Door onvoldoende rekening te houden met dergelijke factoren tijdens de training kunnen er blessures ontstaan met alle gevolgen van dien.

Doordat ikzelf met honden gewerkt heb (en nog steeds werk) naast de diergeneeskunde en daarbij actief geweest ben in allerlei hondensporten, maar ook in praktijk reddingshondenwerk en blindengeleidewerk ben ik steeds meer gaan letten op de soms subtiele veranderingen in de honden. De manier waarop een hond beweegt zegt veel over de hond. Vaak is 1 kant beter bespierd dan de andere door eenzijdige training en oefening. Door de positie van de hond tijdens geleidewerk bijvoorbeeld (iets voor de geleider) in combinatie met de beugel wordt de rechter voorhand meer belast dan de linker. Dat is iets waar aandacht aan zou moeten worden besteed.  Door bepaalde oefeningen die thuis gedaan kunnen worden en balans en coordinatie onder begeleiding kan men de hond trainen en daardoor evenwichtiger belasten. Dit is per individuele hond, sport/ werk en geleider verschillend. Het betreft altijd maatwerk.

Voor wie?

  • Zowel voor sport- en werkhonden als huishonden
  • Begeleiding van jonge, opgroeiende honden
  • Ter preventie van blessures
  • Binnen een nazorg traject na een orthopedische operatie voor zoveel mogelijk functiebehoud
  • Binnen een revalidatietraject (bijv na een blessure)
  • Voor het zoveel mogelijk in beweging houden van oudere honden, aangepast aan het individu

 

Vragen? Neem contact op met Monique en Tom via het formulier of bel 0634925187.