In de hondensport wordt er meer van je hond gevraagd dan van een gewone huishond.

Waarom Chiropractie?

 

Als dierenarts  liep ik in de praktijk met enige regelmaat tegen bepaalde beperkingen op bij het behandelen van patiënten met kreupelheidsklachten. Daarnaast kwam ik binnen de hondensport gevallen tegen van honden die bepaald gedrag lieten zien wat ze voor die tijd niet lieten zien zoals het niet meer over de 1 meter willen springen of vocaliseren/ geluiden maken tijdens het bijtwerk. Bij lichamelijk onderzoek bleek in veel gevallen 'iets' aan de hand in de (lage) rug of nek. Als eerstelijns dierenarts heb je dan meestal een aantal opties: pijnstillers, het maken van röntgenfoto's en voor bepaalde klachten is opereren echt de beste optie. Een groot aantal klachten zijn echter het gevolg van een blessure met standsverandering tot gevolg om een en ander te compenseren. Dit leidt dan weer tot allerlei secundaire klachten op andere plaatsen in het lichaam.

Uiteindelijk bleken manuele technieken, in dit geval chiropractie, een goede manier om handvatten te bieden bij klachten aan het bewegingsapparaat.

 

Wat is Chiropractie?

Chiropractie neemt het zenuwstelsel als uitgangspunt. De hersenen sturen als een soort 'centrale computer' signalen uit door het gehele lichaam en krijgen vanuit het lichaam ook weer informatie terug.

Als er ergens een zenuwblokkade zit verstoort dit de informatievoorziening binnen het lichaam. Afhankelijk van de locatie van die blokkade heeft dat gevolgen voor het bewegingsapparaat maar ook aan de bloedsomloop, hormoonhuishouding, orgaanfunctie enz. Een chiropractie behandeling heeft dan ook effect op het gehele lichaam. Het zelf helend vermogen van het lichaam krijgt na behandeling de kans zijn werk doen. Tijdens de behandeling zal men niets horen 'kraken'. Het is opvallend hoe weinig kracht er nodig is. Het is een zachte behandelmethode met grote uitwerking.

 

Nazorg

Zoals boven reeds vermeld heeft een behandeling tot doel om het zelf herstellend vermogen van het lichaam te stimuleren. Een behandeling door een chiropractor maakt letterlijk en figuurlijk het een en ander los. Hierdoor kunnen onderliggende klachten zich openbaren en kan het dus bijvoorbeeld gebeuren dat een dier kreupel is kort na de behandeling. Belangrijk is dan ook de patiënt Rust te geven. Dit is voor sommige mensen soms een lastig gegeven, zeker in het wedstrijdseizoen. Toch is het na behandeling belangrijk om het lichaam de tijd te geven alle veranderingen te verwerken en hier is nu eenmaal wat tijd voor nodig. Daarnaast is het belangrijk te beseffen dat, als het lichaam langere tijd in een bepaalde houding heeft gestaan, het voor het lichaam het makkelijkst is weer juist die houding op te zoeken. Hierbij speelt ook 'muscle memory' een rol. Naast rust is het daarom belangrijk ook de spieren (via de zenuwen) te trainen en sterk te maken om de meer correcte houding te behouden. Hiervoor kan men thuis eenvoudige oefeningen doen en aanvullend eventueel, onder begeleiding, Balans en Coördinatie. Het succes van een behandeling is dus mede afhankelijk van de inzet van de eigenaar!

 

Voor wie?

Behandeling kan ingezet worden als daar een indicatie voor is, maar ook preventief. Denk hierbij aan:

  • Bij kreupelheden
  • Jonge opgroeiende dieren tijdens de groei en ontwikkeling
  • Na trauma
  • Dieren in de sport
  • Herstellende patiënten na operatie of blessure, vaak als onderdeel van een revalidatie plan
  • Ouderen dieren die kampen met aandoeningen als artrose
  • enz.

Bij dieren met een onderliggende aandoening kan een behandeling ondersteunend werken om ze 'in de benen' te houden.

 

Heeft u een vraag voor Monique en Tom? Neem contact op via het formulier of bel 0634925187